Print

Puszyste Placuszki Twarogowe

Puszyste Placuszki Twarogowe

Puszyste placuszki twarogowe to szybki i smaczny pomysł na śniadanie lub deser. Są delikatne, lekkie i pełne białka, dzięki czemu świetnie sprawdzą się dla całej rodziny.

Ingredients

  • 250 g twarogu (półtłustego lub tłustego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Instructions

  • Przygotowanie ciasta: Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj. Wlej kefir lub jogurt i ponownie połącz składniki. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
  • Smażenie placuszków: Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując małe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i puszyste.
  • Podanie: Placuszki podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami: miodem, dżemem, cukrem pudrem lub owocami.

Notes

  • Aby placuszki były jeszcze bardziej puszyste, możesz ubić białka na sztywną pianę przed dodaniem do ciasta.
  • Twaróg z wiaderka należy lekko odsączyć, jeśli jest zbyt wilgotny.
  • Można je przygotować bez cukru, zastępując go np. miodem lub ksylitolem.
  • Placuszki można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na 2 miesiące.

Nutrition