Puszyste placuszki twarogowe to szybki i smaczny pomysł na śniadanie lub deser. Są delikatne, lekkie i pełne białka, dzięki czemu świetnie sprawdzą się dla całej rodziny.
Author:Katarzyna.S
Prep Time:10 minut
Cook Time:10 minut
Total Time:20 minut
Yield:4
Category:Śniadanie, Deser
Method:Smażenie
Cuisine:Polska
Ingredients
250 g twarogu (półtłustego lub tłustego)
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Olej do smażenia
Instructions
Przygotowanie ciasta: Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj. Wlej kefir lub jogurt i ponownie połącz składniki. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
Smażenie placuszków: Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując małe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i puszyste.
Podanie: Placuszki podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami: miodem, dżemem, cukrem pudrem lub owocami.
Notes
Aby placuszki były jeszcze bardziej puszyste, możesz ubić białka na sztywną pianę przed dodaniem do ciasta.
Twaróg z wiaderka należy lekko odsączyć, jeśli jest zbyt wilgotny.
Można je przygotować bez cukru, zastępując go np. miodem lub ksylitolem.
Placuszki można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na 2 miesiące.