Ten przepis na barszcz ukraiński pochodzi od mamy mojej przyjaciółki z Ukrainy, która nauczyła mnie jak robić tę klasyczną zupę z buraków. Jest tak autentyczna, jak tylko się da. Można go podawać w wersji wegetariańskiej, pomijając kiełbasę.
Składniki na barszcz ukraiński
1 opakowanie kiełbasy wieprzowej
3 średnie buraki, obrane i rozdrobnione
3 marchewki, obrane i poszatkowane
3 średnie ziemniaki do pieczenia, obrane i pokrojone w kostkę
½ średniej główki kapusty, poszatkowanej i rozdrobnionej
1 filiżanka pokrojonych w kostkę pomidorów, odsączonych
1 łyżka oleju roślinnego
1 średnia cebula, posiekana
1 (6 uncji) puszka pasty pomidorowej
8 ¾ szklanki wody, podzielone, lub według potrzeby
3 ząbki czosnku, mielone
1 łyżeczka białego cukru, lub do smaku
sól i pieprz do smaku
½ szklanki kwaśnej śmietany, do posypania
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozdrobnij kiełbasę na patelni ustawionej na średnim ogniu. Gotować i mieszać, aż przestanie być różowa. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Napełnić duży garnek do połowy wodą (około 8 szklanek) i doprowadzić do wrzenia.
Dodaj kiełbasę do garnka, przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Dodaj buraki i gotuj, aż stracą kolor. Dodać marchew i ziemniaki i gotować do miękkości, około 15 minut.
Dodać do garnka kapustę i pokrojone w kostkę pomidory.
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować do miękkości. Wymieszać pastę pomidorową i pozostałe 3/4 szklanki wody, aż do połączenia. Przełożyć do garnka.
Dodać czosnek do zupy, przykryć i wyłączyć ogień. Odstawić na 5 minut. Wymieszaj z cukrem i dopraw solą i pieprzem.
Przelej do miseczek do serwowania. Teraz wystarczy tylko udekorować kwaśną śmietaną i pietruszką.