Nie masz pomysłu na brukselkę? Mam dla Ciebie pyszny pomysł na to niedoceniane warzywo, które może smakować wyśmienicie. Najważniejsze w tym przepisie jest odpowiednie ugotowanie brukselki by nie miała gorzkiego posmaku. Jestem pewna, że ten przepis Wam zasmakuje. Sekretem pysznego smaku zapiekanki z brukselką jest kremowy sos beszamelowy i ciągnący się żółty ser.
Do przygotowania zapiekanki z brukselką potrzebujesz:
- 1 kg brukselki
- 1,5 szklanki mleka
- 5 jajek
- szklanka startego żółtego sera
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie parmezan
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Jak przygotować zapiekankę z brukselki
Brukselki umyj i trzonki brukselki natnij na krzyż. Do garnka wstaw wodę, dodaj 1,5 szklanki mleka i łyżeczkę cukru. Gdy woda z mlekiem zacznie się gotować włóż do garnka nacięte brukselki i gotuj przez około 10 min. Jajka ugotuj na twardo, następnie pokój je w plastry. Do naczynia żaroodpornego włóż ugotowane brukselki między nimi rozłóż pokrojone jajka. Posyp wszystko żółtym serem i delikatnie wymieszaj. Do przygotowania zapiekanki z brukselką potrzebujemy sosu beszamelowego.
Czas by go przygotować. Przygotuj garnek by ugotować sos beszamelowy. Na początek rozpuść masło, następnie dodaj 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj. Naszą masę mączną zalej 2 szklankami mleka. Sos beszamelowy mieszaj od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową , sól i pieprz.
Nasze brukselki z jajkiem i serem polej sosem beszamelowym i obficie wierzch posyp resztą sera i opcjonalnie parmezanem. Piecz zapiekankę z brukselką przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierch się zarumieni. Nasza zapiekanka jest miękka, ciągnąca od sera w środku a wierch jest chrupiący. Coś pysznego!
Jeżeli lubisz sos beszamelowy, spróbuj także mojego przepisu na lasagne ze szpinakiem.
Zostaw komentarz