Przepyszne, delikatne rozpływające się w ustach. Uwielbiam je przygotowywać zajmują niewiele czasu, a są naprawdę przepyszne. Możesz jeść je solo, z różnymi rodzajami sosów lub z twarożkiem.
Do przygotowania placków z cukinii potrzebujesz:
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki
- wegeta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie umyj i zetrzyj razem ze skórką na tarce o grubych oczkach i to samo zrób z obraną cebulą. Odstaw startą cukinie by wypuściła sok na około 20 min. Po tym czasie odciśnij sok rękoma z cukini, bo inaczej będą się rozpadać podczas smażenia. Do odciśniętej z soku cukinii dodaj mąkę, jajka i wegetę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż placuszki na gorącym tłuszczu. Zawsze smażę najpierw jednego by zobaczyć czy jest wystarczająco mąki i przypraw. Jeżeli placek się rozlatuje dodaj więcej mąki. Placki z cukinii uwielbiam jeść z twarożkiem.
Oto mój przepis:
Potrzebujesz
– biały twaróg (chudy, półtłusty jaki lubisz, ja robię od razu z całego opakowania)
– śmietana lub jogurt naturalny (daje mały kubeczek)
– można dodać trochę mleka opcjonalnie
– szczypiorek (ja dodaje cały pęczek)
– jeżeli lubisz możesz dodać szalotkę oraz zioła jakie lubisz, wedle uznania
– kilka sztuk rzodkiewki
– sól do smaku
Przygotowanie
Włóż do miski pokrojony szczypiorek, posyp szczyptą soli i rozgnieć, dodaj pokrojoną drobno szalotkę, rzodkiewki i inne zioła jakie lubisz. Następnie włóż twaróg do szczypiorku i rozgnieć drobno widelcem. Dodaj śmietanę lub jogurt, jeżeli konsystencja jest zbyt zbita możesz dodać trochę mleka.
Zostaw komentarz