Pierogi leniwe z cukrem - To jedno z przepisów mojej mamy, która nauczyła mnie bardzo dużo w kuchni. Dobre pierożki leniwe muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach. Dobre są zarówno gotowane z topionym masełkiem jak i podsmażane w zależności jak wolicie. Jeżeli masz dzieci jestem pewna, że te pierożki zasmakują im i znikną z talerzy w mgnienia okiem,
Potrzebujesz Pierogi leniwe z cukrem
- 500g twarogu
- opakowanie cukru z wanilią
- pół szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- pół kostki masła
Przygotowanie Pierogi leniwe z cukrem
Pierogi leniwe często też nazywane kluskami leniwymi robi się bardzo szybko. Na początek do dużego garnka wlej wodę i wstaw na gaz by zaczęła się gotować. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia, lub użyj tego w pudełku do sernika. Przełóż zmielony twaróg do miski i dodaj dwie łyżki roztopionego masła oraz przesianą mąkę oraz żółtka z jajek, cukier z wanilią i szczyptę soli.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy serowej. Połowę wyrobionego ciasta wyłóż na stolnicę obsypaną obficie mąką. Z ciasta wyroluj wałek o grubości około 3 cm. Teraz delikatnie go spłaszcz i zrób nożem wcięcia w kształcie kratki i pokrój wałek na mniejsze części .
Tę samą czynność powtórz z resztą ciasta. Do gotującej osolonej wody wrzuć pierogi, gdy wypłyną na powierzchnie wyławiaj je łyżką cedzakową. Gotowe polej roztopionym masłem i posyp cukrem. Smacznego!
Wypróbuj także przepisu na pierogi z serem
Zostaw komentarz