Print

Piernik Ptasie Mleczko

Piernik „Ptasie Mleczko” to wyjątkowy świąteczny deser, który łączy miękki, miodowy piernik z delikatną pianką przypominającą popularne cukierki "ptasie mleczko". To połączenie tradycji z nowoczesnym twistem, który oczaruje każdego gościa przy świątecznym stole. Czekoladowa polewa, puszysta pianka i wilgotny piernik to trio, które zawsze zachwyca. Chcesz więcej inspiracji na świąteczne desery? Sprawdź Świąteczne Ciasto Krówkowe oraz Przepis na Klasyczną Babkę Piaskową – oba idealnie dopełnią Twoje świąteczne menu!

Ingredients

Składniki

Na piernik
250 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g miodu
100 g masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao

Na piankę
400 ml śmietanki kremówki (30-36%)
2 białka
150 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Na polewę
200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
100 ml śmietanki kremówki


Narzędzia

Miska do mieszania
Mikser ręczny lub planetarny
Forma do pieczenia (25x30 cm)
Łopatka do mieszania
Nóż do krojenia biszkoptu
Garnek do rozpuszczania masła
Rondel do podgrzewania śmietanki

Instructions

Sposób Przygotowania

Przygotowanie piernika

Masa miodowa
Rozpuść masło z miodem i cukrem w rondelku, mieszając, aż składniki się połączą
Odstaw masę do przestudzenia

Ciasto piernikowe
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao
Dodaj przestudzoną masę miodową, mleko i jajka
Wymieszaj całość, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto

Pieczenie piernika
Przelej ciasto do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut
Po upieczeniu ostudź i przekrój ciasto na dwie równe warstwy


Przygotowanie pianki

Rozpuszczenie żelatyny
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj
Odstaw do przestudzenia

Ubijanie składników
W jednej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno
W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę, dodając cukier partiami, aż masa stanie się lśniąca

Łączenie składników
Delikatnie połącz bitą śmietanę z pianą z białek
Na końcu dodaj przestudzoną żelatynę, delikatnie mieszając, aby pianka była puszysta i jednolita


Składanie ciasta

Pierwsza warstwa
Na dolny blat piernika nałóż połowę pianki i delikatnie wyrównaj powierzchnię

Druga warstwa
Nałóż na piankę drugą warstwę piernika i delikatnie dociśnij

Górna warstwa pianki
Nałóż resztę pianki na wierzch piernika i wygładź powierzchnię
Wstaw ciasto do lodówki na 1-2 godziny, aż pianka dobrze stężeje


Przygotowanie polewy czekoladowej

Podgrzej śmietankę w rondelku, aż pojawią się małe bąbelki
Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę
Mieszaj, aż powstanie gładka polewa

Polewanie piernika
Polej ciasto polewą czekoladową, rozprowadzając ją równomiernie po wierzchu i bokach
Schładzaj w lodówce, aż czekolada stwardnieje

Notes

Dodaj do pianki startą skórkę z pomarańczy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego, aby wzbogacić smak
Dla większej chrupkości posyp wierzch polewy orzechami włoskimi, migdałami lub kolorową posypką świąteczną
Aby ciasto kroiło się perfekcyjnie, zanurz nóż w gorącej wodzie, wytrzyj i dopiero wtedy kroj ciasto

Nutrition