Pieczony Turbot w całości z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi to świetny pomysł na wigilijne danie. Delikatną pieczoną rybę polewamy czosnkiem, chili i szałwią rozmarynową z fasolą masłową i świeżą pietruszką. Wykończ obficie wyciśniętą cytryną. To danie ma w sobie czynnik “wow” – minimalny wysiłek z maksymalną nagrodą. Świetnie nadaje się na uroczystą kolację.
Składniki na Pieczony Turbot
8 łyżek oliwy z oliwek + dodatkowo do skropienia
1 x 1,5 kg (dla 6 osób) lub 2 kg (dla 8 osób) cały turbot lub brylant, wypatroszony i z obciętymi falbankami
200g pomidorków cherry, przepołowionych
1 łyżka nasion kopru włoskiego
6 ząbków czosnku
2 papryczki chilli, rozdrobnione
3 łyżki dobrej jakości octu jabłkowego + szczypta cukru
1 x 400g puszka fasoli, odsączona
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta papryki
kawałki cytryny do podania
Jak przygotować pieczonego turbota
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Natrzeć turbota 2 łyżkami oliwy z oliwek i obficie posolić. Umieścić rybę w dużej brytfannie, rozrzucić pomidory, połowę rozmarynu i nasiona kopru włoskiego, skropić jeszcze odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut. Turbot jest ugotowany, gdy temperatura jego wnętrza w najgrubszej części wynosi około 55°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do odpoczynku.
Aby przygotować sos czosnkowy, podgrzej pozostałą oliwę z oliwek na średnim ogniu w średnim rondlu i delikatnie podsmaż czosnek, chilli i pozostały rozmaryn, aż czosnek stanie się złotobrązowy. Dodaj ocet, pieczone pomidory i sok z turbota, fasolkę szparagową i połowę pietruszki, podgrzej je, a następnie sprawdź, czy są odpowiednio doprawione. Polej rybę i posyp pozostałą natką pietruszki oraz szczyptą papryki.
Podawać z cząstkami cytryny.