Print

Pieczone kotlety mielone

Pieczone kotlety mielone

Pieczone kotlety mielone to lżejsza i zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów smażonych na patelni. Są soczyste w środku, mają chrupiącą skórkę i pełen aromatu smak. Doskonale komponują się z ziemniakami, kaszą lub surówką, tworząc pyszny, domowy obiad.

Ingredients

Na kotlety:
500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
Olej do posmarowania kotletów

Instructions

Przygotowanie masy:
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką tartą i mlekiem. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę oraz opcjonalnie majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Formowanie kotletów:
Z przygotowanej masy uformuj około 12 kotletów o jednakowej wielkości. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:
Posmaruj kotlety cienką warstwą oleju. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut, przewracając je w połowie pieczenia, aby równomiernie się zarumieniły.

Nutrition