Jeżeli jeszcze nie znaleźliście swojej ulubionej marynaty do skrzydełek, to ta Wam na pewno zasmakuje. Skrzydełka najlepiej smakują gdy są marynowane przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem. Dzięki marynacie z dodatkiem musztardy i pikantnego ketchupu mięso skrzydełek jest soczyste i pełne smaku.
Do pieczonych skrzydełek potrzebujesz:
– 1 kg skrzydełek
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy dijon
– 1 łyżka miodu
– 3 łyżki ketchupu
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz
Przygotowanie pieczonych skrzydełek w soczystej marynacie:
Skrzydełka umyj i oczyść z ewentualnych pozostałości piór i wrzuć je do dużej miski. Czas na przygotowanie naszej pysznej marynaty. Do oddzielnej miski włóż 2 łyżki oleju, 3 łyżki ketchupy, 2 łyżki musztardy, drobno posiekany czosnek i resztę przypraw. Wszystko porządnie wymieszaj i wlej do miski z naszymi skrzydełkami. Skrzydełka obtocz dokładnie w marynacie, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, Piecz w naczyniu żaroodpornym przez około 20 min pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrywkę by skrzydełka się ładnie zarumieniły i miały chrupiącą skórkę.
Te skrzydełka zrobiły furorę w moim domu. Jestem pewna, że tak będzie i w Twoim przypadku, Dzieci je uwielbiają. Możesz je podawać solo z sosami lub z frytkami, gotowanymi ziemniaczkami i surówką.
Smacznego! Zapraszam do korzystania z innych przepisów.