Ten przepis jest tak prosty, że nawet dzieci przy małej pomocy rodziców są w stanie je wykonać. Ciasto jest bardzo czekoladowe. Jeżeli spodziewasz się gości, te ciasto to strzał w dziesiątkę. Wypróbuj, a zobaczysz, że to nie będzie ostatni raz jak je przygotowujesz.
Potrzebujesz:
Ciasto:
– 1,5 tabliczki czekolady 55%
– 2 jajka
– pół szklanki cukru
– szklanka mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki mleka
– szczypta soli
– pół kostki masła
Polewa:
– łyżka masła
– tabliczka czekolady 55%
Przygotowanie:
Masło i czekoladę połamana na mniejsze kawałeczki włóż do rondelka i na malutkim gazie doprowadź do rozpuszczenia składników, co chwilę mieszając by nie przypalić czekoladę. Na koniec do masy dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Cukier i jajka ubij na puszystą masę. Do oddzielnej miski przesiej proszek do pieczenia, mąkę i sól. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę oraz masę czekoladową. Miksuj wszystko ok 4 min do uzyskania jednolitej masy. Małą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto czekoladowe. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 35-40 minut. Na koniec gdy ciasto trochę przestygnie, rozpuść masło z czekoladą w rondelku i polej przestudzone ciasto. Gotowe!