Najłatwiejsze ciasto mocno czekoladowe

Smakidnia - Strona z łatwymi i pysznymi przepisami kulinarnymi. Znajdziesz tu inspiracje na różnorodne dania, od słodkich wypieków po wykwintne obiady. Każdy przepis jest dokładnie opisany i ilustrowany, aby ułatwić gotowanie. Idealne miejsce dla miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni.

Napisane przez Katarzyne

Codzienne smaczne przepisy👩‍🍳
ciasto

Ten przepis jest tak prosty, że nawet dzieci przy małej pomocy rodziców są w stanie je wykonać. Ciasto jest bardzo czekoladowe. Jeżeli spodziewasz się gości, te ciasto to strzał w dziesiątkę. Wypróbuj, a zobaczysz, że to nie będzie ostatni raz jak je przygotowujesz.

Potrzebujesz:

Ciasto:

– 1,5 tabliczki czekolady 55%

– 2 jajka

– pół szklanki cukru

– szklanka mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– pół szklanki mleka

– szczypta soli

– pół kostki masła

Polewa:

– łyżka masła

– tabliczka czekolady 55%

Przygotowanie:

Masło i czekoladę połamana na mniejsze kawałeczki włóż do rondelka i na malutkim gazie doprowadź do rozpuszczenia składników, co chwilę mieszając by nie przypalić czekoladę. Na koniec do masy dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Cukier i jajka ubij na puszystą masę. Do oddzielnej miski przesiej proszek do pieczenia, mąkę i sól. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę oraz masę czekoladową. Miksuj wszystko ok 4 min do uzyskania jednolitej masy. Małą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto czekoladowe. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 35-40 minut. Na koniec gdy ciasto trochę przestygnie, rozpuść masło z czekoladą w rondelku i polej przestudzone ciasto. Gotowe!

Leave a Comment