Też uwielbiacie makarony jak ja? Uwielbiam przygotowywać różnego rodzaju pasty, bo to pyszne i szybkie do zrobienia dania.
Moja propozycja to makaron z kurczakiem i gorgonzolą
Potrzebujesz
- ja zawsze gotuje trochę mniej niż pół paczki makaronu na 2 osoby
- pierś z kurczaka ok. 300g
- opakowanie szpinaku
- średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- gorgonzola mały kawałek
- śmietanka do sosów w opakowaniu foliowym
- oliwa
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
- opcjonalnie zioła jakie lubisz
- starty parmezan
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pokrojoną drobno cebulę, gdy sie zeszkli dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka obsypanego przyprawą. Gdy kurczak już się zarumieni dodaj szpinak i drobno posiekany czosnek, smaż przez chwilę dodaj śmietankę oraz kawałek gorgonzoli i gotuj na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje i gorgonzolą się roztopi. Ilość gorgonzoli dopasuj pod siebie, posmakuj i dodaj więcej jeżeli potrzebujesz. Dodaj ulubione zioła i ugotowany makaron, ja preferuje tagliatelle. Przełóż na talerze i posyp parmezanem. Smacznego!