Cukinia to produkt spożywczy, który kojarzy się z produktami niskokalorycznymi. W miąższu cukinii można znaleźć takie pierwiastki jak potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grup B i A, C i K. Cukinia nie zawiera żadnych szkodliwych metali ani azotanów.
Gdy jest lato nie ma się tak ochoty na tłuste i ciężkie potrawy. Kocham makarony we wszelkiej postaci, dlatego szukałam sposobu na lekki, świeży i pyszny makaron z sezonowymi warzywami. Lubię przygotowywać potrawy, które nie zajmują zbyt wiele czasu i zbyt wielu składników. Dlatego ten przepis nie może być trudny. Jeżeli lubisz cukinie i masz ją w swojej kuchni oraz kilka ząbków czosnku, to zapraszam Cię do gotowania.
Do makaronu z cukinią potrzebujesz:
– 200g spaghetti lub penne
– oliwa z oliwek około 3 łyżki
– 2 lub 3 ząbki czosnku
– 2 mniejsze cukinie lub jedna większa
– sól
– parmezan
Przygotowanie makaronu z cukinią:
Wstaw wodę na makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie pokrój na małe kawałki. Połowę porcji cukinii zblenduj na jednolitą masę. Oliwę z oliwek wlej na patelnie i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż przez chwilę i dodaj resztę cukinii pokrojonej na plasterki. Smaż wszystko do rumianego koloru i obficie posyp solą. Dodaj pół chochelki gotującej się wody z makaronu. Wszystko wymieszaj i włóż ugotowany makaron na patelnię. Na koniec wlej zblendowaną cukinie i wszystko dokładnie wymieszaj, Na koniec dodaj starty parmezan i gotowe! Smacznego!