Leśny mech

Smakidnia - Strona z łatwymi i pysznymi przepisami kulinarnymi. Znajdziesz tu inspiracje na różnorodne dania, od słodkich wypieków po wykwintne obiady. Każdy przepis jest dokładnie opisany i ilustrowany, aby ułatwić gotowanie. Idealne miejsce dla miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni.

Napisane przez Katarzyne

Codzienne smaczne przepisy👩‍🍳
Leśny mech

Puszyste zielone ciasto z delikatnym kremem w środku, rozpływa się w ustach. Taki wypiek zwróci uwagę każdego gościa w domu.

Potrzebujesz

Ciasto:
– 400g świeżego szpinaku
– 2 szklanki mąki pszennej
– 4 jajka
– pół szklanki cukru
– opakowanie cukry z wanilią
– 3/4 szklanki oleju
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– sok z połowy cytryny
Krem:
– 400g śmietanki 30%
– 250g serka mascarpone
– 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Zblenduj szpinak na gładką masę i dodaj go do jajek. Cały czas miksując dodaj do masy olej i sok z cytryny,. Na końcu wyłącz mikser i dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj ręcznie łyżką. Masę wylej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut. Gdy ciasto będzie ostudzone odkrój z każdej strony po 1cm ciasta i pokrusz kawałki na drobno. Resztę ciasta przekrój poziomo na części. W misce połącz składniki na krem. Pierwszy kawałek ciasta wysmaruj kremem i przykryj drugim kawałkiem, powtarzaj do czasu w zależności na ile części podzielone jest ciasto. Na wierzchu powinien znaleźć się krem, a na nim pokruszone kawałki ciasta.

Leave a Comment