Leczo z pieczarkami i papryką to klasyczne danie jednogarnkowe, które łączy w sobie intensywny smak kiełbasy, słodycz papryki i aromat pomidorów. To doskonała propozycja na szybki i sycący obiad, który smakuje jeszcze lepiej następnego dnia.
500 g kiełbasy (np. wiejskiej lub śląskiej)
300 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
3 papryki (czerwona, żółta, zielona – pokrojone w paski)
1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
400 g pomidorów z puszki (lub 4 świeże pomidory obrane ze skórki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)
. Przygotowanie kiełbasy i warzyw
Kiełbasę pokrój w półplasterki. Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż kiełbasę na złoty kolor. Wyjmij ją i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
Smażenie warzyw
Dodaj pokrojone papryki i pieczarki. Smaż przez 5–7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodanie pomidorów
Do warzyw dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Duszenie
Dodaj podsmażoną kiełbasę do warzyw. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podanie
Gotowe leczo podawaj udekorowane natką pietruszki. Świetnie smakuje z pieczywem lub ryżem
Find it online: https://smakidnia.pl/leczo-z-pieczarkami-i-papryka/