Smakidnia

  • Przepisy
    • Śniadania
      • Jajka
      • Mleczne
      • Tosty i Kanapki
      • Pasty
    • Sałatki
      • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
      • Dania z Drobiu
      • Dania z Wieprzowiny
      • Dania z Wołowiny
      • Dania Wegetariańskie
      • Na Słodko
      • Ryby i Owoce Morza
      • Makarony
      • Pierogi
    • Desery i Ciasta
      • Koktajle
      • Babki
      • Desery
      • Serniki
    • Świąteczne Przepisy
      • Sylwester
      • Wielkanoc
      • Wigilia
  • O mnie
  • Skontaktuj się z nami
menu icon
go to homepage
  • Przepisy
    • Śniadania
      • Jajka
      • Mleczne
      • Tosty i Kanapki
      • Pasty
    • Sałatki
      • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
      • Dania z Drobiu
      • Dania z Wieprzowiny
      • Dania z Wołowiny
      • Dania Wegetariańskie
      • Na Słodko
      • Ryby i Owoce Morza
      • Makarony
      • Pierogi
    • Desery i Ciasta
      • Koktajle
      • Babki
      • Desery
      • Serniki
    • Świąteczne Przepisy
      • Sylwester
      • Wielkanoc
      • Wigilia
  • O mnie
  • Skontaktuj się z nami

search icon
Homepage link
  • Przepisy
    • Śniadania
      • Jajka
      • Mleczne
      • Tosty i Kanapki
      • Pasty
    • Sałatki
      • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
      • Dania z Drobiu
      • Dania z Wieprzowiny
      • Dania z Wołowiny
      • Dania Wegetariańskie
      • Na Słodko
      • Ryby i Owoce Morza
      • Makarony
      • Pierogi
    • Desery i Ciasta
      • Koktajle
      • Babki
      • Desery
      • Serniki
    • Świąteczne Przepisy
      • Sylwester
      • Wielkanoc
      • Wigilia
  • O mnie
  • Skontaktuj się z nami

×

Lasagne z cukinii

Published: Apr 4, 2022 · Modified: Jun 29, 2024 by Katarzyna · This post may contain affiliate links · Leave a Comment

Uwielbiam smak cukinii. Ostatnio miałam 2 duże sztuki w domu więc postanowiłam stworzyć ten przepis, który zachwycił wszystkich domowników. Otóż zrobiłam lasagne bez makaronu lasagne, Zamiast tego użyłam plastrów cukinii i to był strzał w dziesiątkę. Za tym smakiem będziecie tęsknić i nie raz wrócicie do tego przepisu.

Potrzebujesz:

  • 2 duże cukinie
  • ok. 800g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • odrobina cukru
  • sól i pieprz
  • oregano I bazylia
  • starty parmezan
  • starta mozzarella lub żółty ser
  • mąka
  • olej do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinie pokrój wzdłuż na bardzo cienkie długie plasterki. Przygotuj talerzyk z mąką, a następnie rozgrzej olej na patelni. Teraz obtocz plastry cukinii z każdej strony w mące i smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone plastry cukinii przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Na patelni rozgrzej oliwę, nie za dużą ilość, następnie dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso i smaż do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż przez chwilę, dodaj przecier, wszystkie przyprawy oraz trochę cukru.


Do garnka wlej mleko, dodaj masło, poczekaj aż się zagotuje, zdejmij garnek z ognia dodaj mąkę i wymieszaj energicznie trzepaczką. Następnie dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Chwilę jeszcze podgotuj, aż sos się zagęści.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pierwszą warstwę cukinii i na nią połóż warstwę sosu, następnie obsyp mozzarellą lub startym żółtym serem. Następnie na warstwę serową kładziemy cukinie, sos, ser, aż do skończenia składników na samej górze powinna być cukinia. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i obficie sypiemy na wierz parmezan. Wkładamy do piekarnika na około 30 min w 180 stopniach, do momentu aż lasagne zapiecze się na złoty kolor. Smacznego!

More Dania Główne

  • Untitled design 2025 05 11T123922.986 Smakidnia
    Pieczarki faszerowane i zawijane w boczek
  • Mięsne klopsiki faszerowane szpinakiem i serem
    Mięsne klopsiki faszerowane szpinakiem i serem
  • Makaron z masłem orzechowym, chili i halloumi
    Makaron z masłem orzechowym, chili i halloumi
  • Wieprzowina stir-fry ze szparagami
    Wieprzowina stir-fry ze szparagami

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Smakidnia - Strona z łatwymi i pysznymi przepisami kulinarnymi. Znajdziesz tu inspiracje na różnorodne dania, od słodkich wypieków po wykwintne obiady. Każdy przepis jest dokładnie opisany i ilustrowany, aby ułatwić gotowanie. Idealne miejsce dla miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni. this przepis

Witamy !

W Kuchni Katarzyny! Tutaj znajdziesz proste i pyszne przepisy pełne miłości i smaku. Moja rodzina nazywa mnie Kasia – zainspiruj się!

Dowiedz się więcej o mnie

Przepisy wirusowe !

  • Galaretkowa mozaika z truskawkami
    Galaretkowa mozaika z truskawkami
  • Kremowa sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i cebulą
    Kremowa sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i cebulą
  • Kremowy makaron z pulpetami
    Kremowy makaron z pulpetami
  • Makaron z boczkiem i kapustą
    Makaron z boczkiem i kapustą

Zakończ Deserem

  • Deser pistacjowo-malinowy w szklankach
    Deser pistacjowo-malinowy w szklankach
  • Ciasto z pianką malinową i serem pod kruszonką
    Ciasto z pianką malinową i serem pod kruszonką
  • polskie ciasteczka z twarogu z marmoladą,
    Polskie ciasteczka z twarogu z marmoladą
  • Copie de Copy of Kapusniak – 1200 x 1200 px 1 1 Smakidnia
    Deser Kawowo-Kakaowy w Pucharku

Footer

↑ Powrót na górę

O

  • Polityka Prywatności
  • Warunki korzystania z usługi
  • Polityka prywatności GDPR

Newsletter

  • Zarejestruj się! aby otrzymywać e-maile i aktualizacje

Kontakt

  • Skontaktuj się z nami
  • O Mnie

Copyright © 2024 Smakidnia.pl