Kurczak po węgiersku to inspirujące danie pełne smaku, idealne na rodzinny obiad. Soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym sosie z papryką i pomidorami przeniosą Cię do serca węgierskiej kuchni.
Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż mięso na złoty kolor. Wyjmij i odłóż na talerz.
Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, uważając, aby się nie przypaliły. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż przez około 5 minut, aż lekko zmięknie.
Do warzyw dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy: paprykę wędzoną, ostrą, sól i pieprz. Wymieszaj całość i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Do sosu dodaj wcześniej obsmażonego kurczaka. Wlej śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 5–7 minut, aż sos zgęstnieje.
Kurczaka po węgiersku podawaj na gorąco, posypanego świeżą natką pietruszki. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków, klusek, ryżu lub chrupiącego pieczywa.
Find it online: https://smakidnia.pl/kurczak-po-wegiersku-ze-smietanka/