Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami to idealna przekąska na imprezę. Szukasz łatwej przystawki? Podawaj tę zapiekaną fetę z pomidorami i oliwkami na ciepło po wyjęciu z piekarnika z grzankami z bagietki lub krakersami. Z pewnością będzie to strzał w dziesiątkę.
Jest tak wiele rzeczy, które można pokochać w fecie. Ze swoim cudownie słonym smakiem i kruchą konsystencją, ser ten jest jednym z moich pierwszych wyborów do sałatek.
Ale jest też niesamowita po upieczeniu! Ze względu na wysoką wilgotność, feta nie topi się jak mozzarella czy cheddar, gdy jest podgrzana.
Feta w piekarniku utrzyma swój kształt. Dopiero kiedy przeciągniesz po niej krakersa, kawałek chleba lub nóż, odkryjesz, jak bardzo nadaje się do nabierania i rozsmarowywania.
A czego nie można nie lubić w prostej serowej przystawce, która wymaga jedynie złożenia kupionych w sklepie składników zamiast wielu zaangażowanych w gotowanie?
Do tego przepisu na pieczoną fetę używam pieczonych pomidorów i mieszanki oliwek. Świetnym dodatkiem byłaby też pieczona papryka.
Oczywiście do mieszanki dodatków dołączam również czosnek, który będzie współgrał z serem.
SKŁADNIKI - Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami
Oto co jest potrzebne do przygotowania tej przystawki:
Feta: Samodzielnie, ten ser z mleka owczego jest pełen smaku i jakby słony. Kiedy go zapieczesz, ser ten staje się gładki i smakuje jeszcze bardziej intensywnie. Feta nie topi się, więc będzie trzymać swój kształt:
Oliwki: Ja lubię używać greckiej mieszanki oliwek.
Pomidory: Otwieram słoik pieczonych marynowanych pomidorów. Można je znaleźć w barze z oliwkami w sklepie spożywczym lub w dziale z włoską żywnością, razem ze słoikiem pieczonej papryki, która będzie dobrym zamiennikiem.
Czosnek: Ponieważ jestem wielkim fanem czosnku, kroję ząbek i mieszam go z pomidorami i oliwkami.
Oliwa z oliwek: Moim faworytem jest oliwa z oliwek extra virgin.
Suszone przyprawy Ta mieszanka przyprawowa to połączenie suszonego oregano, płatków czerwonej papryki, soli i pieprzu.
Świeże zioła: Przed podaniem udekoruj ostateczne danie posiekaną pietruszką lub świeżymi listkami oregano.
JAK ZROBIĆ ZAPIEKANĄ FETĘ Z OLIWKAMI I POMIDORAMI
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Umieść blok sera feta na środku małego naczynia nadającego się do piekarnika. Ważne jest, aby wokół sera było miejsce na oliwki i pomidory, ale nie chcesz pływać w zbyt dużej przestrzeni.
Wymieszaj razem oliwki, pomidory i pokrojony czosnek w misce. Ponieważ wszystko kończy się w naczyniu do pieczenia, lubię mieszać oliwki, pomidory i czosnek w osobnej misce, dzięki czemu uzyskuję równomierne rozmieszczenie składników.
Łyżka mieszanki oliwek i pomidorów wokół sera.
Wymieszaj razem oliwę z oliwek, suszone oregano, czerwone płatki papryki, sól i czarny pieprz w małej misce.
Polej przyprawioną oliwą ser, oliwki i pomidory w naczyniu.
Zapiekaj fetę, aż zacznie brązowieć na brzegach, około 15 minut.
Podpiecz ser, aby się zrumienił.
Posypać posiekaną pietruszką.
Podawać z grzankami z bagietki lub krakersami.
JAK DŁUGO PIEC FETĘ
Piekę ser przez około 15 minut, a następnie podkręcam piekarnik na wyższą temperaturę by ser się podpiekł,
Kiedy feta będzie już złotobrązowa, posyp ją posiekaną pietruszką i listkami oregano. Następnie podawaj ją z chrupiącym chlebem lub krakersami. Możesz nawet zrobić chipsy pita.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZEPISÓW
Użyj wysokiej jakości składników: Ponieważ ten przepis nie wymaga wiele gotowania, smak fety i oliwy z oliwek extra vergine robi różnicę. Używam fety przez cały czas, więc lubię próbować różnych marek, aby znaleźć moje ulubione.
Podawaj na ciepło lub na gorąco: Jest to świetna przystawka do złożenia tuż przed przybyciem gości. Następnie upiec go, gdy są tam, więc można zanurzyć się w nim prawo, gdy jest z piekarnika. Podczas pieczenia nie sposób oprzeć się zapachowi.
CO ZROBIĆ Z RESZTKAMI
Jeśli z jakiegoś powodu zostaną ci resztki, połam fetę i dodaj do makaronu al dente. Jest też dobra na kanapce.
Możesz dodać ją na ciepło lub w temperaturze pokojowej do miski spaghetti lub kuskusu perłowego. W przypadku pizzy, możesz dodać do niej pokruszoną fetę przed lub po upieczeniu.
Składniki - Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami
blok fety, odsączony
1 filiżanka różnych oliwek, z pestkami lub z pestkami
⅓ szklanki posiekanych marynowanych pieczonych pomidorów
1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki suszonego oregano
Szczypta płatków czerwonej papryki
¼ łyżeczki soli koszernej
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
INSTRUKCJE - Feta zapiekana z oliwkami i pomidorami
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ustawić górną półkę w piekarniku.
Umieść fetę w małym naczyniu do zapiekania. Ser powinien mieć wokół siebie trochę miejsca na oliwki i pomidory.
W średniej misce połącz oliwki, pomidory i czosnek. Następnie nałóż je łyżką na fetę.
W małej misce ubij razem oliwę z oliwek, oregano, czerwone płatki papryki, sól i pieprz. Polej oliwą wszystko w naczyniu do pieczenia.
Piecz fetę przez 15-18 minut, aż zacznie brązowieć na brzegach.
Posyp posiekaną pietruszką i listkami oregano przed podaniem na ciepło z grzankami z bagietki lub krakersami.
Zostaw komentarz