Puszyste, domowe drożdżówki z delikatnym nadzieniem serowym i soczystymi brzoskwiniami. Idealne na śniadanie, deser lub słodką przekąskę do kawy.
W letnim mleku rozpuść drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn się spieni. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajko i żółtko. Wlej zaczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawaj roztopione masło, wyrabiając ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem pudrem, żółtkiem oraz ekstraktem waniliowym. Mieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 równych części. Uformuj kulki i lekko je spłaszcz. Na środku każdej bułeczki zrób wgłębienie i nałóż porcję nadzienia serowego. Na wierzchu ułóż plasterek brzoskwini.
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-18 minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Find it online: https://smakidnia.pl/drozdzowki-z-serem-i-brzoskwiniami/