Krupnik to klasyczna polska zupa, która łączy aromatyczny bulion, kaszę jęczmienną i warzywa, tworząc pożywne, sycące danie idealne na chłodne dni. To tradycyjna propozycja, która gości na polskich stołach od pokoleń, zapewniając domowy smak i wartości odżywcze.
Na krupnik:
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
2 marchewki (pokrojone w plasterki)
1 pietruszka (starta lub pokrojona w plasterki)
1 mały seler (starty)
3 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę)
1 cebula (drobno posiekana)
100 g boczku lub kiełbasy (opcjonalnie, pokrojone w kostkę)
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki i koperek do dekoracji
Find it online: https://smakidnia.pl/domowy-krupnik-z-warzywami/