Print

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to wyjątkowe połączenie wilgotnego kakaowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej, słodkiej warstwy kajmakowej z orzechami i czekoladowej polewy. Idealne na wyjątkowe okazje!

Ingredients

Biszkopt kakaowy

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Warstwa karmelowa

  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
  • 150 g orzechów włoskich, posiekanych

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Instructions

 Biszkopt kakaowy

  1. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  2. Delikatnie wmieszaj żółtka.
  3. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, po czym dodaj do masy.
  4. Piecz w 180°C przez 25 minut.
  5. Po ostygnięciu przekrój biszkopt na dwa blaty.

 Masa budyniowa

  1. W 100 ml mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną, pszenną i żółtka.
  2. Resztę mleka zagotuj z cukrem i wanilią.
  3. Powoli wlej mieszankę mączną, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  4. Po ostudzeniu dodaj masło i ubijaj na puszysty krem.

Warstwa karmelowa

  1. Rozsmaruj masę kajmakową na pierwszym blacie biszkoptu.
  2. Posyp posiekanymi orzechami.

Składanie ciasta

  1. Na warstwę karmelową wyłóż połowę kremu budyniowego.
  2. Przykryj drugim biszkoptem i rozprowadź resztę kremu.

 Polewa czekoladowa

  1. Podgrzej śmietankę, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Polej wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie.
  4. Możesz posypać dodatkowo orzechami.

Chłodzenie i podanie

  1. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
  2. Pokrój na równe kawałki i podawaj.

Notes

  • Aby biszkopt był bardziej wilgotny, możesz nasączyć go lekko kawą lub mlekiem.
  • Orzechy włoskie można zastąpić orzechami laskowymi lub fistaszkami.
  • Dla intensywniejszego smaku można dodać odrobinę soli morskiej do masy kajmakowej.

Nutrition