Jest tak dobre, że zniknie w ciągu kilku minut. Przepis na dwie średnie blaszki keksowki.
Potrzebujesz
- 4 duże marchewki
- szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju lub roztopionej margaryny
- 4 jajka
- 5 łyżeczek cynamonu
- 1,5 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie
Marchewkę obierz i rozdrobnij w blenderze. Suche składniki połącz ze sobą (mąkę przesiej, ciasto będzie bardziej puszyste). Resztę składników wymieszaj trzepaczką lub mikserem w oddzielnym naczyniu, następnie dodaj do tego wcześniej połączone suche produkty oraz rozdrobnioną marchewkę. Wymieszaj dokładnie wszystko i włóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz ok 40-45 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Szybko i taaak pysznie! Na święta w sam raz.
Zostaw komentarz