Szybkie i chrupiące zapiekanki na chlebie z aromatycznym sosem pomidorowym, roztopionym serem i ulubionymi dodatkami. Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę!
Author:Katarzyna.S
Prep Time:10 minut
Cook Time:10-12 minut
Total Time:20-22 minuty
Yield:2-4 osoby
Category:Kolacja, przekąska
Method:Pieczenie
Cuisine:Polska
Ingredients
4 kromki chleba (wiejskiego, bagietki lub innego ulubionego)
100 g sera żółtego (mozzarella, gouda, cheddar)
4 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu
1 mała cebula
100 g pieczarek
1 parówka lub kiełbasa
½ czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy
Sól, pieprz, oregano do smaku
Instructions
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
Posmaruj chleb przecierem pomidorowym lub keczupem.
Pokrój pieczarki i cebulę w cienkie plasterki, podsmaż je na patelni przez 3-4 minuty.
Rozłóż warzywa na chlebie, następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i paprykę.
Posyp serem i kukurydzą, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Piecz w piekarniku przez 10-12 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Podawaj gorące, najlepiej z sosem czosnkowym lub dodatkową porcją keczupu.
Notes
Aby zapiekanki były bardziej chrupiące, warto lekko podpiec chleb przed dodaniem składników.
Możesz eksperymentować z dodatkami – dodaj oliwki, rukolę, suszone pomidory lub inne ulubione składniki.
Dla wersji wegetariańskiej pomiń mięso i dodaj więcej warzyw.