Print

Chrupiące Zapiekanki na Chlebie

Chrupiące Zapiekanki na Chlebie

Szybkie i chrupiące zapiekanki na chlebie z aromatycznym sosem pomidorowym, roztopionym serem i ulubionymi dodatkami. Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę!

Ingredients

  • 4 kromki chleba (wiejskiego, bagietki lub innego ulubionego)
  • 100 g sera żółtego (mozzarella, gouda, cheddar)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu
  • 1 mała cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 parówka lub kiełbasa
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy

 

  • Sól, pieprz, oregano do smaku

Instructions

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
  • Posmaruj chleb przecierem pomidorowym lub keczupem.
  • Pokrój pieczarki i cebulę w cienkie plasterki, podsmaż je na patelni przez 3-4 minuty.
  • Rozłóż warzywa na chlebie, następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i paprykę.
  • Posyp serem i kukurydzą, dopraw solą, pieprzem i oregano.
  • Piecz w piekarniku przez 10-12 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

 

  • Podawaj gorące, najlepiej z sosem czosnkowym lub dodatkową porcją keczupu.

Notes

  • Aby zapiekanki były bardziej chrupiące, warto lekko podpiec chleb przed dodaniem składników.
  • Możesz eksperymentować z dodatkami – dodaj oliwki, rukolę, suszone pomidory lub inne ulubione składniki.

 

  • Dla wersji wegetariańskiej pomiń mięso i dodaj więcej warzyw.

Nutrition