Print

Chrupiące zapiekanki z bagietki z pieczarkami z piekarnika przepis

Chrupiące Zapiekanki z Bagietki z Pieczarkami

Zapiekanki z bagietki z pieczarkami są nie tylko pyszne, ale także bardzo proste w przygotowaniu. To doskonała opcja na szybki posiłek, który można modyfikować według własnych upodobań.

Ingredients

Składniki

  • 1 długa bagietka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g startego sera (np. mozzarella, cheddar)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Wyposażenie Kuchenne

  • Nóż
  • Deska do krojenia
  • Patelnia
  • Blacha do pieczenia
  • Łopatka

Instructions

1. Przygotowanie bagietki:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki odpowiednie na zapiekanki. Ułóż je na blasze do pieczenia.

2. Przygotowanie pieczarek:

  • Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż się zeszklą.
  • Dodaj pieczarki, smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Składanie zapiekanek:

  • Na każdej części bagietki rozłóż równomiernie pieczarki z cebulą i czosnkiem. Posyp startym serem.

4. Pieczenie:

  • Piecz zapiekanki w nagrzanym piekarniku przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

5. Podanie:

  • Wyjmij zapiekanki z piekarnika, udekoruj świeżą natką pietruszki (jeśli używasz) i podawaj od razu.

Notes

Wskazówki i Porady

  • Do zapiekanek możesz dodać swoje ulubione składniki, takie jak szynka, salami, czy papryka.
  • Aby zapiekanki były bardziej chrupiące, możesz podpiec bagietkę w piekarniku przez kilka minut przed nałożeniem dodatków.

Nutrition