1. Przygotowanie bagietki:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki odpowiednie na zapiekanki. Ułóż je na blasze do pieczenia.
2. Przygotowanie pieczarek:
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż się zeszklą.
- Dodaj pieczarki, smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Składanie zapiekanek:
- Na każdej części bagietki rozłóż równomiernie pieczarki z cebulą i czosnkiem. Posyp startym serem.
4. Pieczenie:
- Piecz zapiekanki w nagrzanym piekarniku przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
5. Podanie:
- Wyjmij zapiekanki z piekarnika, udekoruj świeżą natką pietruszki (jeśli używasz) i podawaj od razu.