Warzywa są ważne dla zdrowia i są niezbędne, aby zachować dobrą kondycję i być wolnym od chorób. Jedzenie warzyw zapewnia korzyści zdrowotne – osoby, które jedzą więcej warzyw i owoców w ramach ogólnej zdrowej diety, prawdopodobnie mają zmniejszone ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych. Warzywa dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Cebula jest jednym z tych warzyw, które zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które wspomagają zdrowie na wiele sposobów. Właściwości lecznicze cebuli są znane już od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej. Oto dlaczego powinieneś jeść surową cebulę codziennie.
1.Poprawa stanu zdrowia serca
Flawonoidy w cebuli pomagają w obniżaniu złego cholesterolu w organizmie, a tiosulfiniany są znane z tego, że utrzymują konsystencję krwi w normie, ponieważ sprawiają, że krew staje się rzadsza. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
2.Zapobieganie nowotworom
Jedna filiżanka posiekanej cebuli dostarcza co najmniej 13,11% zalecanego dziennego spożycia witaminy C przez osobę dorosłą. Jako przeciwutleniacz, witamina ta pomaga przeciwdziałać tworzeniu się związków wolnych rodników, które mają związek z rakiem.
3.Cebula jest bogata w antyoksydanty
Cebula jest doskonałym źródłem antyoksydantów. W rzeczywistości zawiera ponad 25 różnych odmian antyoksydantów flawonoidowych. Przeciwutleniacze te hamują proces utleniania, który prowadzi do uszkodzenia komórek i przyczynia się do powstawania takich chorób jak rak, cukrzyca i choroby serca.
4.Przyczynia się do zdrowych kości
Cebula zawiera wapń, który pomaga w utrzymaniu mocnych kości, więc dodanie cebuli do sałatki może skutkować lepszym zdrowiem kości. Uważa się, że cebula pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny, zwiększyć poziom przeciwutleniaczy i zmniejszyć utratę kości, co może zapobiec osteoporozie i zwiększyć gęstość kości.
5.Poprawia stanu skóry i włosów
Witamina A, C i K w cebuli pomaga pozbyć się przebarwień i chroni Cię przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jako dobre źródło witaminy C, cebula może wspomagać budowę i utrzymanie kolagenu, który jest odpowiedzialny za strukturę skóry i włosów.
6.Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
Spożywanie cebuli może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z cukrzycą. Specyficzne związki występujące w cebuli, takie jak kwercetyna i związki siarki, mają działanie przeciwcukrzycowe.
7.Poprawa zdrowia układu pokarmowego
Cebula jest bogatym źródłem błonnika i prebiotyków, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia jelit. Cebula jest bogata w prebiotyki: inulinę i fruktooligosacharydy. Pomagają one zwiększyć liczbę przyjaznych bakterii w jelitach i poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto, dieta bogata w prebiotyki może pomóc poprawić wchłanianie ważnych minerałów, takich jak wapń, co może poprawić zdrowie kości.