Świeże warzywa i owoce stanowią znaczną część naszego codziennego spożycia. Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, czy prowadzić zdrowy tryb życia, warzywa mogą zdziałać cuda, pomagając w osiągnięciu celu. Jednak częstym błędem popełnianym przez wielu ludzi jest jedzenie niektórych warzyw na surowo, a nie gotowanych. Niektóre warzywa zawierają naturalne toksyny i ciężkostrawne cukry, które mogą prowadzić do chorób gastronomicznych. Nawet jeśli umyjesz produkty spożywcze w płynie do mycia warzyw i owoców, który usuwa pestycydy i zanieczyszczenia znajdujące się na powierzchni owoców i warzyw, nadal nie nadają się one do spożycia na surowo. W tym artykule omawiamy listę warzyw, które nigdy nie powinny być spożywane na surowo.
1.Ziemniaki
Nieugotowane ziemniaki nie tylko źle smakują, ale mogą również prowadzić do problemów trawiennych. Nieugotowana skrobia zawarta w ziemniakach może prowadzić do wzdęć i gazów. Aby uniknąć tego typu problemów gastronomicznych, zaleca się pieczenie, smażenie lub gotowanie ziemniaków przed spożyciem. Zaleca się również trzymanie się z dala od zielonych ziemniaków, które zawierają duże ilości solaniny, trującej substancji toksycznej, która może prowadzić do bólów głowy i mdłości.
2.Warzywa krzyżowe
Warzywa, które należą do rodziny kapustowatych, takie jak kalafior, brukselka, brokuły i kiełki, nigdy nie powinny być spożywane na surowo. Warzywa te zawierają cukry, które są trudne do strawienia. Jedzenie tych warzyw na surowo może prowadzić do wielu problemów gastronomicznych. Gotowanie warzyw ułatwia trawienie zawartych w nich cukrów. Jeśli masz problemy z tarczycą, unikaj jedzenia surowych warzyw krzyżowych, ponieważ mogą one pogorszyć stan tarczycy.
3.Czerwona fasola
Nieugotowana lub niedogotowana fasola zawiera dużą ilość toksyny, lektyny glikoproteinowej, która prowadzi do problemów takich jak nudności, wymioty i biegunka w ciągu kilku godzin od spożycia. Nasilenie objawów zależy również od ilości toksyn, które zostały spożyte. Fasola zawiera dużą ilość lektyn, które mogą powodować wyżej wymienione problemy. Moczenie fasoli przez 5 godzin może pomóc w zniszczeniu toksyny.
4. Grzyby
Chociaż grzyby mogą być spożywane na surowo, zaleca się jednak spożywanie ugotowanych, aby uzyskać więcej składników odżywczych. Pieczone, smażone lub grillowane grzyby zawierają więcej potasu niż te niegotowane. Możesz dodać smażone grzyby do makaronu lub pizzy, aby nadać zdrowy charakter swoim ulubionym potrawom. Upewnij się jednak, że dobrze umyłeś grzyby, aby mieć pewność, że jesz warzywa, które są bezpieczne do spożycia.
5. Bakłażan
Bakłażan posiada związek solaninę, która ogranicza wchłanianie wapnia. Zatrucie solaniną może prowadzić do wielu problemów neurologicznych i żołądkowo-jelitowych, których objawami są mdłości, zawroty głowy, wymioty i skurcze. Przed gotowaniem umyj bakłażana, aby był bezpieczny do spożycia.
6. Fasolka szparagowa
Kolejnym warzywem, którego nigdy nie należy jeść na surowo jest fasola. Niektóre z odmian fasoli, takie jak hiacynt czy Lima, mogą okazać się niebezpieczne, gdy są spożywane na surowo. Warianty fasoli zawierają szkodliwy aminokwas. Aby usunąć szkodliwą toksynę, przed spożyciem umyj fasolkę pod wodą.