6 powodów, dla których powinieneś przestać jeść czerwone mięso

Smakidnia - Strona z łatwymi i pysznymi przepisami kulinarnymi. Znajdziesz tu inspiracje na różnorodne dania, od słodkich wypieków po wykwintne obiady. Każdy przepis jest dokładnie opisany i ilustrowany, aby ułatwić gotowanie. Idealne miejsce dla miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni.

Napisane przez Katarzyne

Codzienne smaczne przepisy👩‍🍳
wołowina

Najważniejsze jest to, że zagrożenia dla zdrowia związane ze spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa przewyższają jakiekolwiek korzyści.

Badania pokazują, że czerwone mięso, w tym wołowina, jagnięcina i wieprzowina (wszystkie uważane za „czerwone”, ponieważ mają więcej czerwonych niż białych włókien mięśniowych) – wraz z przetworzonymi rodzajami, takimi jak wędliny, szynka, bekon, hot dogi i kiełbasa – są najbardziej niebezpieczne przy częstym spożywaniu. Spożywaj nie więcej niż cztery porcje chudego czerwonego mięsa tygodniowo, aby zminimalizować następujące ryzyko.

1.Czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca

Zarówno cholesterol, jak i tłuszcze nasycone mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić do lub pogorszyć choroby serca. Co więcej, gdy organizm przetwarza żywność o wysokiej zawartości cholesterolu, taką jak czerwone mięso, wytwarza związek zwany N-tlenkiem trimetyloaminy (TMAO). Badanie opublikowane w czasopiśmie Nature wykazało, że podwyższony poziom tego związku prowadzi do zakrzepów krwi tętniczej, które mogą powodować zawały serca i udary. Tłuste czerwone mięso, w tym mielona wołowina i prosciutto, najprawdopodobniej prowadzą do takich problemów. Jeśli lubisz, trzymaj się chudszych kawałków kotletów wieprzowych lub pieczeni wołowej.

Leave a Comment