ADVERTISEMENT
w

Kruche babeczki z mascarpone

babeczki

Kto nie lubi kruchych babeczek z pysznym środkiem z owocami? Mi te pyszna babeczki kojarzą się z dzieciństwem, często jak jechałam w gości takie babeczki królowały na stołach. A ich farsz był często z budyniem, galaretką i owocami. Przedstawiam Wam mój sposób na babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem, który w połączeniu z kruchym ciastem daje pyszne połącznie. Zapraszam Was do skorzystania z przepisu.

Potrzebujesz

Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 4 łyżki cukru
– opakowanie cukru z wanilią
– 1 kostka zimnego masła
– 3 żółtka
Krem:
– 3 łyżki cukru pudru
– 250g mascarpone
– 200ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
– ulubione owoce

Przygotowanie

Składniki na ciasto wyrób w mikserze. Następnie przełóż do torebki foliowej i wstaw na 30 min do lodówki. W tym czasie możesz zrobić krem do babeczek. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę, następnie po łyżce dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj możesz to zrobić mikserem na wolnych obrotach.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 3 mm. Wytnij foremką od pierogów lub szklanką koła i wypełnij ciastem foremki do babeczek. Gotowe babeczki ponakłuwaj widelcem. Babeczki piecz ok 15 min w 180 stopniach. Gdy babeczki będą miały ładny rumiany kolor znaczy, ze są już gotowe. Gdy babeczki ostygną wyłóż je kremem i udekoruj ulubionymi owocami. Pycha! Znikną w mgnienia oka.

panna cotta

Panna Cotta z truskawkami

cytryna

10 błyskotliwych i nieoczekiwanych rzeczy, które można zrobić z cytryną