ADVERTISEMENT
w

Pączki z marmoladą

pączki z marmowadą

Na takie pączki każdy się skusi. Nie zdążą dobrze ostygnąć a już znikną z talerza. Najlepiej smakują tego samego dnia.

Potrzebujesz

– 3 szklanki mąki pszennej
– 5 jajek
– 3 łyżki cukru
– szklanka mąki
– szczypta soli
– 7g drożdży suchych
– ulubione powidła
– opakowanie cukru z wanilią
– cukier puder

Przygotowanie

Podgrzej chwilę mleko i dodaj do niego drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce miksuj żółtka, cukier z wanilią i cukier. Odzielnie ubij białka z solą. Do przesianej mąki dodaj masę z żółtek, białka, wyrośniętą masę drożdżową oraz roztopione masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na mniejsze kulki. Rozwałkuj każdą kulkę i połóż na środek ulubione powidła. Ufromuj pączki i ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem. Smaż na rozgrzanym oleju zaczynając od wyrośniętej strony do dołu. Pączki posyp cukrem pudrem i gotowe!

pieczarkowa

Krem pieczarkowy

Leśny mech

Leśny mech