Kapusta to warzywo liściaste z rodziny kapustowatych, do której należą również brokuły, kalafior i brukselka. Jest to jedno z najstarszych znanych warzyw, którego początki sięgają 4000 lat p.n.e. w Chinach. Występuje w kilku odmianach – zielonej, czerwonej i czerwonej – które w większości można jeść na surowo lub gotować, wrzucać do zupy, dodawać do sałatek lub po prostu gotować na parze.
Oto 12 powodów, dla których warto dodać to warzywo do swojej codziennej diety.
1.Lepsze trawienie
Jej błonnik i zawartość wody mogą pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego. Jedzenie kapusty w postaci sfermentowanej (kapusta kiszona) daje również zastrzyk probiotyków, To jedna z najlepszych rzeczy dla zdrowego układu trawiennego i jelit.
2.Utrata wagi
Przy zaledwie 33 kaloriach na filiżankę kapusta jest bogata w błonnik i nie zawiera tłuszczu. Kapusta jest często polecana osobom, które chcą schudnąć, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest całkiem sycąca.
3.Obniża cholesterol
Kapusta może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Jego błonnik i składniki odżywcze wiążą się z kwasami żółciowymi w jelicie i wydalają z kałem, a nie są wchłaniane do krwi. Spożywanie go na parze zwiększa moc obniżania poziomu cholesterolu.
4. Wzmacnia odporność
Pomarańcze nie są jedynym sposobem na pozyskanie witaminy C-kapusta może również zapewnić ogromną ilość tego składnika odżywczego, “Kapusta jest wysoka w przeciwutleniacz witaminy C, w szczególności zapewniając 70% zalecanej dawki żywieniowej.
Upewnienie się, że otrzymujesz wystarczającą ilość witaminy C każdego dnia jest ważne, ponieważ nasze ciała nie wytwarzają tej witaminy naturalnie (więc musimy ją pozyskać z pożywienia). Witamina C pomaga organizmowi wchłaniać żelazo z pokarmów roślinnych, które jesz, tworzy kolagen, aby pomóc w gojeniu się ran i wzmacnia układ odpornościowy, aby pomóc chronić Cię przed chorobami,
5. Walczy z rakiem
Od lat wiadomo, że spożywanie warzyw krzyżowych wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka. Związek zawierający siarkę, sulforafan, który nadaje tym warzywom gorzki smak, jest również tym, co nadaje im właściwości przeciwnowotworowe. Wykazano, że sulforafan hamuje rozwój komórek rakowych. Antocyjany, silne przeciwutleniacze, które dają czerwonej kapusty swój żywy kolor, wykazano, ze mogą spowolnić tworzenie, a nawet zabić już uformowane komórki nowotworowe.
6. Zmniejsza stan zapalny
Zapalenie powoduje niepotrzebny ból i dyskomfort, a także może prowadzić do wielu innych chorób i dolegliwości. Glutamina, aminokwas znaleziony w kapuście, jest silnym środkiem przeciwzapalnym, pomagając zmniejszyć ból stawów, zapalenie stawów i złagodzić alergie. Kapusta jest uważany za jeden z 10 najlepszych źródeł żywności glutaminy.
7. Poprawia zdrowie mózgu
Kapusta, zwłaszcza fioletowa odmiana, jest potężnym pokarmem dla mózgu. Zawiera witaminę K, i przeciwutleniacz antocyjan, który zwiększa funkcje umysłowe i koncentrację. Witamina K, często zapomniana witamina, może również poprawić swoją obronę przed chorobami takimi jak Alzheimer i demencja. Antocyjanina jest również skuteczna w zmniejszaniu płytki nazębnej na mózgu, zapobiegając pogorszeniu pamięci krótko- i długoterminowej.